Alles over industriële fabricage

Haspels

Een haspel is een zogenoemd containerbegrip voor diverse varianten. In het kort komt het erop neer dat het een betrekkelijk simpel apparaat is. Het wordt met name gebruikt voor het op- en afrollen van bijvoorbeeld stroomkabels of een tuinslang. Op deze manier kunnen de opgerolde materialen makkelijk worden vervoerd en natuurlijk ook makkelijk worden opgeborgen na gebruik. De reden waarom er haspels worden gebruikt is meestal om het betreffende materiaal ordenlijk te kunnen vervoeren, afrollen en weer oprollen. Het voorkomt ook dat de snoeren in kwestie in de knoop raken of een hinderlijke berg kabels vormen in bijvoorbeeld een schuur. Er zullen hieronder enkele veel voorkomende haspels worden opgesomd en toegelicht. 

De variant voor de electrokabel 

Een zeer vaak voorkomende variant is die voor de electrokabel. Bijvoorbeeld een verlengsnoer voor een grasmaaier of om in de tuin of op zolder te kunnen werken met stroom. Op de as van deze variant zit er meestal minimaal één stopcontact. Maar in de meeste gevallen zijn het er twee, vier of zelfs 8. Ideaal dus wanneer je op plekken moet zijn waar er geen netstroom voor handen is. Er zijn variaties in kabellengtes. Dit kan uiteen lopen van 5 tot wel 100 meter.   

De variant voor de tuinslang of blusslang 

Naast de elektrische variant, is er ook een variant die speciaal is gemaakt om met water te werken. Op deze variant zit een tuinslang aangesloten en opgerold. Met name in de wat grotere tuinen kan het bewerkelijk zijn om overal met een gieter water te moeten geven. Een tuinslanghaspel is dan de uitkomst. Ook deze variant is verkrijgbaar in meerdere soorten en lengtes. Een gespecialiseerde variant hiervan wordt ingezet als blusapparatuur. Bijvoorbeeld op professioneel gebied (de brandweer) wordt ermee gewerkt. Ook de brandblussers die in schoolgebouwen en bedrijfspanden hangen maken vaak gebruik van een extra grote variant. Op deze manier zijn de relatief lange afstanden in dit soort grote gebouwen nog goed te behappen.   

Het voordeel van een haspel in het algemeen 

Wat het tot een groot gemak maakt, is het opbergen en snel afrollen wanneer het nodig is. De meeste haspels werken dan ook met een makkelijke hendel. Hiermee kunnen kabels of slangen gemakkelijk en zonder al teveel inspanning opgerold en weer afgerold worden. Er zijn ook enkele zaken waarop moet worden gelet. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een stroomkabel variant, is het van belang dat de stroomkabel in zijn geheel wordt afgerold. Dit is om te voorkomen dat er zich hitte kan opbouwen, wat risico's met zich mee kan brengen. Op professioneel gebied dienen haspels ook periodiek te worden gekeurd, dit in het kader van de veiligheid.

Bij BDJ Holding BV kan je terecht voor verschillende soorten haspels.